محافظ برق چگونه لوازم‌خانگی‌مان را محافظت می‌کند؟

محافظ برق

محافظ برق از وسایل ضروری هر خانه مدرنی است. این وسیله برای حفاظت از لوازم برقی بسیار مهم است. با ما باشید تا درباره این وسیله و نکات خرید آن بیشتر بدانید.

مقدمه

هم‌زمان با افزایش کاربرد تجهیزات الکترونیکی در زندگی روزانه، کمبود چندراهی و محافظ برق در اکثر منازل و شرکت‌ها برای تهیه برق موردنیاز لوازم الکتریکی وجود دارد. ضمن اینکه تجهیزات الکترونیکی مختلف ممکن است در کشورهای متفاوت ساخته‌شده و اتصالات و کانکتورهای آن‌ها متناسب با محل زندگی خودشان بوده و با محل زندگی ما تفاوت داشته باشد. مشکل دیگری که وجود دارد نیز نوسانات و قطع و وصل برق شهری است. در صورت بیش‌ازحد رخ دادن این اتفاق، ممکن است دستگاه الکترونیکی شما کاملاً ازکارافتاده و بسوزد. به همین دلیل استفاده از چندراهی و محافظ برق اهمیت بالایی پیدا می‌کند.

محافظ برق و ولتاژ چیست؟

محافظ برق برای محافظت از وسایل برقی در برابر افزایش و کاهش ناگهانی دامنه ولتاژ طراحی‌شده است. این وسیله به پریز دیوار متصل می‌شود و یک یا چند خروجی دارد. هر محافظ دارای سه حالت است: حالت عادی که محافظ روشن است، حالت تأخیر که بین ۳۰ ثانیه تا ۶ دقیقه است و حالت قطع که به دلیل نوسانات، محافظ خاموش است. بر روی یک نمونه استاندارد سه چراغ LED برای نمایش هرکدام از این وضعیت‌ها تعبیه‌شده است.

محافظ ولتاژ چطور عمل می‌کند؟

محافظ با انتقال ولتاژهای اضافی به زمین، مانع ورود ولتاژهای بیش‌ازحد مجاز به دستگاه‌های متصل به آن می‌شود؛ همچنین از وسایل برقی در برابر نوسانات ناشی از جریان الکتریکی کابل و سیم‌های تلفن محافظت می‌کند. اگر ولتاژ برق کمتر از ۱۷۰ ولت و یا ۲۴۰ ولت باشد (معمولاً)، محافظ ولتاژ مانع از ورود این ولتاژها به دستگاه متصل به آن می‌شود.

چرا باید از محافظ برق استفاده کنیم؟

زمانی نوسانات برقی اتفاق می‌افتد که جریان برق قطع و وصل شود و یا چیزی جریان برق را به سیستم بر‌گرداند. درواقع نوسانات برقی بین ۵ -۱۰ ولت (مانند روشن کردن سشوار) تا هزاران ولت (روشن کردن ترانسفورمر) متغیر است.

این نوسانات برقی ولتاژ ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. لوازم الکترونیکی همگی شامل ریزپردازنده‌های حساسی هستند که ممکن است حتی با نوسانی ۱۰ ولتی نیز کارایی خود را از دست بدهند؛ بنابراین عدم حضور یک محافظ الکترونیکی مناسب می‌تواند منجر به بروز خسارت‌های فراوانی شود و لوازم الکترونیکی که گاهاً گران‌قیمت نیز است از کار بیندازند.

نکاتی که در زمان خرید محافظ باید به آن‌ها توجه کنید:

طول سیم

حتماً دقت کنید طول سیم محافظی که می‌خواهید بخرید حداقل به‌اندازه فاصله وسایل الکترونیکی تا پریز برق باشد.

جای اتصالات کافی

بنا بر تعداد دستگاه‌های کنار همی که می‌خواهید به یک محافظ وصل کنید، توجه کنید محافظ جای کافی برای همه اتصالات را داشته باشد.

فاصله کافی برای همه دوشاخه‌ها

آداپتورهای هر دستگاه ممکن است سایزهای مختلفی داشته باشند پس حتماً دقت کنید فضای کافی برای اتصال همه‌ی دوشاخه کنار هم وجود داشته باشد.

استاندارد ساخت

هنگام خرید محافظ برق توجه کنید که استاندارد لازم در ساخت آن رعایت شده باشد، مثلاً استاندارد FCC و CE از معتبرترین‌هاست. همچنین در ساخت آن از مواد ضد آتش‌سوزی استفاده‌شده باشد.

زمان پاسخ‌دهی

زمان پاسخ‌دهی محافظ برق یعنی مدت‌زمانی که محافظ شوک الکتریکی و نوسان ایجادشده را شناسایی می‌کند، هرچه قدر پایین‌تر باشد بهتر است چون واکنش سریع‌تری در قطع کردن جریان برق از خود نشان می‌دهد.

محافظ برق

انواع محافظ برق

محافظ برق یخچال و فریزر

یخچال و فریزر دو بخش الکتریکی مهم دارد، برد الکتریکی و کمپرسور. هر دو این قطعات بسیار حساس هستند. نوسانات برق ممکن است به برد الکتریکی آسیب نزند اما به کمپرسور به دلیل ساختار حساس‌تر آسیب برساند. نوسان ولتاژ ورودی به کمپرسور، باعث سوختگی آن می‌شود و معمولاً تعمیر نمی‌شود و باید با یک قطعه نو جایگزین شود. کمپرسور تجهیز گران‌قیمتی است؛ بنابراین قبل از اینکه نیاز به تعمیر و یا تعویض اجزای الکتریکی و کمپرسور یخچال پیدا کنید، با خرید یک محافظ برق خطر خرابی آن‌ها را به مقدار قول توجهی کاهش دهید. خرید محافظ برق یخچال سایدبای‌ساید باتوجه‌به حساس‌تر بودن کمپرسور آن اهمیت بیشتری هم دارد. یک محافظ یخچال باید قدرت حداقلی ۲۴۵۰ ولت آمپر داشته باشد.

شما می‌توانید انواع لوازم برقی را با بهترین قیمت و با ارسال رایگان از فروشگاه اینترنتی المارکت تهیه نمایید.

محافظ ولتاژ کولرگازی

کولرهای گازی و اسپلیت برای تولید سرما و گرما باید به پریز وصل شوند، باتوجه‌به اینکه برای مدت‌زمان طولانی در طول روز روشن هستند و ساختار حساسی دارند، از یک محافظ ولتاژ پکیج برای آن‌ها باید استفاده شود. محافظ کولرگازی حداقل باید قدرتی معادل ۶۵۰۰ ولت آمپر داشته باشد.

محافظ برق سیستم صوتی و تصویری

دستگاه‌های صوتی و تصویری مانند تلویزیون، کامپیوتر، لپ‌تاپ و پخش‌کننده‌ها در منازل مستقیماً به پریز یا سه‌راهی وصل می‌شوند. درحالی‌که علاوه بر نوسانات برق پریز، موج‌هایی از آنتن و یا کابل نیز به این دستگاه‌ها وارد می‌شود و در معرض خطر سوختگی هستند. محافظ برق صوتی و تصویری بهتر است بیش از 4 خانه داشته باشد و قدرت آن معادل ۲۴۵۰ ولت آمپر باشد.

محافظ برق ولتاژ ماشین لباسشویی و ظرف‌شویی

اگر قصد خرید یک محافظ برای ماشین لباس‌شویی و یا ظرف‌شویی را دارید، بهتر است سراغ مدل‌هایی با دوخانه و ارت دار بروید. بهتر است از محافظی با قدرت ۵۰۰۰ ولت آمپر برای این تجهیزات استفاده شود. معمولاً ماشین لباسشویی یا ظرف‌شویی را افراد مستقیماً به پریز برق یا محافظ مخصوص یخچال وصل می‌کنند؛ اما توصیه می‌کنیم این کار را انجام ندهید، زیرا محافظ مناسب این وسایل قدرت بیشتری نیاز دارند.

محافظ برق

محافظ برق کل ساختمان

تا اینجا با انواع محفاظ آشنا شدید ولی می‌توانید به‌جای استفاده از چندین محافظ از یک محافظ پرقدرت استفاده کنید. محافظ کل ساختمان بعد از کنتور برق نصب می‌شود و تمامی تجهیزات را در برابر نوسانات برقی محافظت می‌کند، البته ممکن است به‌خوبی محافظ‌های جدا بازدهی نداشته باشد ولی باعث کاهش زیاد هزینه‌ها می‌شود. این مدل معمولاً قدرتی معادل ۱۲۰۰۰ ولت آمپر دارد.

شما می‌توانید انواع لوازم برقی را با بهترین قیمت و با ارسال رایگان از فروشگاه اینترنتی المارکت تهیه نمایید.

اگر این مطلب برایتان مفید بوده، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید:

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر ثبت می‌کنید!
ثبت دیدگاه برای این مطلب
*
*
*