کشش نخ بالا و پایین در چرخ‌خیاطی چه معنایی دارد؟

کشش نخ

کشش نخ در چرخ‌خیاطی از مفاهیم مرتبط با هنر زیبای خیاطی است. روند تنظیم کشش نخ بالا و پایین ممکن است برای بعضی از هنرآموزان مشکل و پیچیده باشد. در این مطلب از وبلاگ خریدشارژ به بررسی این مفهوم و نحوه تنظیم کشش نخ می‌پردازیم. با ما همراه شوید.

مقدمه

کشش نخ در خیاطی از اهمیت بالایی برخوردار است و رابطه مستقیمی با جمع شدن نخ زیر پارچه، جا انداختن سوزن، پاره شدن نخ در هنگام دوخت و … دارد. برای اینکه بخیه زیرین و رویی دقیقاً در وسط پارچه به هم گره خورده باشند و دوخت زیبایی را بدهند، حتماً باید کشش نخ سوزن و ماسوره متناسب با هم باشند.

تنظیم میزان کشش در چرخ‌خیاطی یکی از دلهره‌آورترین وظایفی است که یک مبتدی برای دوخت با آن مواجه است. در حقیقت، این ویژگی می‌تواند استفاده خلاق از چرخ‌خیاطی را متوقف کند. با درک چند مفهوم اساسی، می‌توانید چگونگی تنظیم کشش در اکثر انواع چرخ‌خیاطی صرف‌نظر از نام تجاری و مدل آن‌ها درک کنید.

کشش نخ یعنی چه؟

کشش نخ در چرخ خیاطی از فاکتورهای اصلی و مهم در ارائه دوخت دقیق و منظم توسط چرخ خیاطی است. چرخ خیاطی معمولا دارای یک پیچ و یا گرداننده مدرج است که برای تنظیم کشش نخ بر روی چرخ خیاطی تعبیه شده است و شما با استفاده از آن می‌توانید کشش نخ را در درجه مناسب تنظیم کنید. عدم توجه به تنظیم صحیح آن، مشکلات متعددی را در چرخ خیاطی و دوخت نهایی ایجاد می‌کند از این رو باید در تنظیم دقیق و متناسب آن دقت داشته باشید.

اکثر انواع چرخ‌خیاطی از نوع کوک زنجیری هستند. این بدان معناست که نخ بالا و پایین به همدیگر قفل می‌شوند. اگر آن‌ها در محل صحیح به یکدیگر قفل نشوند، کشش خاموش و درز فاقد قدرت مناسب است. با قفل شدن نخ‌ها در یکدیگر، آن‌ها یک گره تشکیل می‌دهند. هنگامی‌که این گره در پایین یا بالای سطح دوخت آشکار باشد، باید دستگاه کشش تنظیم شود.

اشکالاتی از قبیل نامرتب بودن دوخت، پرش دوخت، پارگی نخ و کیفیت پایین دوخت باعث عدم رضایت خریدار چرخ‌خیاطی شده و به‌کرات باعث می‌شود که فرد خریدار به نزدیک‌ترین فروشند یا نمایندگی مراجعه تا نسبت به تعویض چرخ‌خیاطی در وهله اول یا تعمیر مجموعه تنظیم کشش نخ سوزن در مرحله دوم اقدام نماید.

اهمیت تنظیم کشش نخ

ممکن است دارای یک چرخ‌خیاطی قدیمی باشید که مشاهده می‌کنید این نوع چرخ‌ها نیز واجد مجموعه تنظیم کشش نخ سوزن است که با چرخاندن گردونه تنظیم کشش نخ آن توسط دست می‌توانید کشش نخ سوزن را تنظیم نمایید. در چرخ‌های جدید (به‌ویژه کامپیوتری) بر اساس نوع دوخت کشش نخ سوزن به‌طور اتوماتیک (با کمک استپ موتور مربوطه) درروی محدوده معینی تنظیم‌شده، قرار می‌گیرد. ولی با توجه به اینکه نوع پارچه، نخ و سوزن تأثیر حادی در کشش نخ دارد، لذا جهت اینکه هیچ‌گونه ایراد دوختی مشاهده نشود، این چرخ‌های خیاطی واجد دکمه‌های لمسی یا فشاری جهت افزایش و کاهش کشش نخ سوزن می‌باشند.

کشش نخ

پس عدم اتکا به مقدار پیش تنظیم کشش نخ در چرخ‌های خیاطی کامپیوتری و قابلیت تنظیم دقیق آن با دست، نشان‌دهنده این نکته است که در صورت عدم تنظیم مناسب کشش نخ بالا (سوزن) عیوبی به شرح ذیل رخ می‌دهد. هنگامی‌که کشش نخ بالا (سوزن) سفت و کشش نخ پایین (ماسوره) شل باشد، ایرادات زیر به‌وجود خواهد آمد:

۱. جمع شدن نخ زیر روی پارچه

۲. پاره کردن نخ

۳. شکستن سوزن

۴. جمع شدن پارچه در دوخت‌های تزئینی

۵. دوخت نامرتب

۶. عدم استحکام بخیه

مراحل تنظیم کشش نخ

مرحله اول

دوختن درز و آزمایش

مرحله دوم

دوخت بالا و پایین را به‌دقت مشاهده کنید.

مرحله سوم

موقعیت گره‌ها را مشخص کنید.

مرحله چهارم

کشش را بیشتر کنید و اگر گره در قسمت زیرین درز دوخته‌شده ظاهر شد آن را بچینید.

مرحله پنجم

درجه کشش را کم کرده و قسمت بالای درز دوخته‌شده را برای یافتن گره بررسی کنید.

مرحله ششم

بر روی پارچه موردنظر یک‌بار درجه کشش را امتحان کنید. درجه کشش معمولاً هنگام تغییر نوع و ضخامت پارچه باید تنظیم شود.

مرحله هفتم

تنظیم کشش را تا زمان متعادل شدن دوخت ادامه دهید.

اگر این مطلب برایتان مفید بوده، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید:

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر ثبت می‌کنید!
ثبت دیدگاه برای این مطلب
*
*
*