فهرست مطالب
آشپزخانه نیز مانند سایر نقاط منزل شما پس از گذشت مدتزمان مشخصی در سال، نیاز به تمیزکاری و بهاصطلاح “آشپزخانهتکانی” دارد. آشپزخانه به دلیل طبخ غذا و نگهداری از مواد غذایی در بخش سلامت و بهداشت افراد خانواده بسیار مؤثر است و درصورتیکه بهخوبی نتوانید بهداشت این محیط را رعایت کنید، ممکن است سلامت افراد خانواده دچار مشکل شود. از جمله عواملی که میتواند در بهداشت محیط آشپزخانه خلل ایجاد کند، میتوان به چرب انباشته بر روی سطوح، مواد غذایی فاسد، نگهداری شویندهها نزدیک به مواد غذایی و… اشاره کرد. در این مطلب از بلاگ المارکت بنا داریم به بررسی نکات مهم برای داشتن آشپزخانه تمیز بپردازیم و گامهای لازم برای دستیابی به آشپزخانه ایمن و پاکیزه را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما نیز علاقهمندید خانهتکانی خود را با آشپزخانهتکانی تکمیل کند، تا پایان همراه ما باشید.
راهنمای آشپزخانه تکانی؛ گامبهگام تا داشتن آشپزخانه ایمن و تمیز
در این بخش لیستی گامبهگام از فعالیتهایی که برای داشتن آشپزخانه تمیز باید انجام دهید، آماده کردهایم تا شما عزیزان بتوانید در اسرع وقت، آشپزخانهتکانی خود را به بهترین شکل انجام دهید.
گام اول: تهیه مواد شوینده و آمادهکردن فضای آشپزخانه برای نظافت
اولین کاری که باید برای انجام آشپزخانهتکانی انجام دهید، آمادهکردن مواد لازم برای نظافت آشپزخانه است. پیش از شروع آشپزخانهتکانی، کیسه زباله، چهارپایه، دستکش پلاستیکی، دستمال گردگیری، جاروبرقی، جارودستی، تی، تمیزکنندههای چندکاره، شیشهشوی، جوششیرین و سرکه، اسکاچ، گاز پاککن، پودر ماشین لباسشویی و وایتکس را تهیه کنید. در گام بعدی برای آشپزخانهتکانی خود برنامهریزی کنید و اگر قصد انجام نظافت آشپزخانه در چند روز را دارید، بخشی از کار را به هر یک از روزها اختصاص دهید. به طور مثال، میتوانید در یک روز، بخش داخلی کابینتها، در روز بعد، تمیزکاری بخش بیرونی کابینتها و در روز سوم تمیزکاری کف آشپزخانه و سینک را انجام دهید. جهت آمادهسازی فضای آشپزخانه، تمامی ظروف خارج از کابینتها را به شکل دستی یا با استفاده از ماشین ظرفشویی، شستوشو دهید و خشک کنید و در کابینت یا طبقه قرار دهید. وسایل مربوط به هر کابینت را به شکل مرتب داخل آن قرار دهید و از یک سمت آشپزخانه، کار خود را آغاز کنید. یک کیسه زباله در کنار خود داشته باشید تا در صورت مشاهده زباله، مواد شوینده خراب یا مواد خوراکی فاسد، آنها را دور بریزید. دقت کنید که در هنگام قراردادن وسایل داخل کابینتها، مواد شوینده یا مواردی از این دست، در نزدیکی مواد خوراکی قرار نگیرند. پیش از شروع نظافت داخل کابینتها، حتماً دیوار و سقف آشپزخانه را با استفاده از تی یا دستمال پاک کنید.
گام دوم: نظافت داخلی کابینتها و چینش مناسب آنها
اگر انجام آشپزخانهتکانی را در چند مرحله تقسیمبندی کردید، اولین مرحلهای که باید پس از تمیزکاری دیوارها و سقف انجام دهید، نظافت بخش داخلی کابینتهاست. پیشنهاد میشود بهترتیب نظافت کابینتها را انجام دهید و از خارجکردن وسایل هر کابینت به شکل یکباره خودداری کنید. برای ساخت آشپزخانه تمیز، از یک سمت آشپزخانه شروع کنید و وسایل کابینتها را خارج کنید و با استفاده از دستمال و اسکاچ، فضای داخل کابینتها را تمیز کنید. پس از تمیزکردن فضای داخل هر کابینت، ظروف یا وسایل مربوطه را نیز با استفاده از دستمال تمیز کنید یا بشویید و در جای قبلی قرار دهید. در این میان اگر وسیلهای مشاهده کردید که نیازی به آن ندارید، کنار بگذارید. اگر وسیله مدنظر دیگر کاربردی برای شما ندارید، آن را در کیسه زباله قرار دهید یا اگر دیربهدیر به آن احتیاج پیدا میکنید، آن را در فضاهای بالایی آشپزخانه یا کمدهای دیواری قرار دهید. در زمینه چینش کابینتها، پیشنهاد میشود وسایل و ظروف را بر اساس میزان استفاده خود در کابینتها بچینید و برای چینش بهتر از نظمدهندهها استفاده کنید.
گام سوم: نظافت یخچال و فریزر
نظافت دقیق یخچال به دلیل نگهداری از مواد غذایی حائز اهمیت است و باید در رعایت نظافت آن کوشا باشید. در نظافت یخچال و فریزر، بخش داخلی را تمیز کنید و مواد غذایی را به شکل منظم داخل آن قرار دهید. حتماً تاریخ انقضای مواد غذایی مختلف را بررسی کنید و مواد غذایی فاسد را در کیسه زباله قرار دهید. نظافت بدنه یخچال را نیز به شکل دقیق انجام دهید؛ زیرا علاوه بر کمک به ساخت آشپزخانه ایمن و تمیز، زیبایی ظاهر آشپزخانه شما را نیز بهبود میبخشد. با استفاده از دستمالی که دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، بخش بالایی و پشتی یخچالها را نیز تمیز کنید.
گام چهارم: شستوشوی بخش بیرونی کابینتها و هود
در این بخش با استفاده از تمیزکنندههای چندکاره، بخش بیرونی کابینتها را تمیز کنید. بدیهی است که کابینتهایی که به اجاقگاز شما نزدیکتر هستند، بیشتر کثیف میشوند و لایهای از چربی بر روی آنها انباشته میشود. میتوانید برای تمیزکردن این دسته از کابینتها، پیش از استفاده از دستمال و شوینده، از اسکاچ آغشته به کف استفاده کنید. حتماً پیش از تمیزکردن صفحههای رو کابینت و گاز، هود را تمیز کنید. زیرا هنگام تمیزکردن هود، ممکن است صفحههای کابینت و گاز کثیف شوند. بخش فلزی هود را با دقت با استفاده اسکاچ آغشته به کف و مواد شوینده چندکاره تمیز کنید و در صورت نیاز، فیلتر آن را نیز تعویض کنید.
گام پنجم: تمیزکردن اجاقگاز و صفحههای کابینت
در این گام از ساختن آشپزخانه تمیز و ایمن، شما باید به تمیزکردن اجاقگاز بپردازید. تمیزکاری اجاقگاز خود را با استفاده از مواد شوینده مخصوص گاز یا گاز پاککنها انجام دهید تا خروجی مطلوبی حاصل شود. اگر در کنار اجاقگاز، از مایکروویو یا فر نیز استفاده میکنید، حتماً نظافت آنها را نیز مدنظر داشته باشید. حال که در گامهای نهایی ساخت آشپزخانه تمیز و ایمن هستید، میتوانید صفحات روی کابینتها را نیز تمیز کنید.
گام ششم: تمیزکردن کف آشپزخانه
در این گام از ساخت آشپزخانه تمیز و ایمن باید با استفاده مواد شوینده و ضدعفونیکننده، کف آشپزخانه را تمیز کنید. درصورتیکه از فرش یا موکت برای پوشاندن کف آشپزخانه استفاده میکنید، آنها را باید به شکل جداگانه بشویید. در این بخش از آشپزخانهتکانی و ساخت آشپزخانه ایمن، تمیزکردن زیر کابینتها، یخچال، ماشین لباسشویی و… را نیز فراموش نکنید.
گام هفتم: تمیزکردن سینک ظرفشویی و شیرآلات
در گام نهایی ساخت آشپزخانه تمیز و ایمن، باید سینک ظرفشویی را تمیز کنید زیرا ممکن است در تمیزکردن سایر بخشها، کثیف و آلوده شده باشد. در تمیزکردن سینک ظرفشویی نهایت دقت را به کار بگیرید و از مواد ضدعفونیکننده استفاده کنید و آن را بهخوبی آب بکشید. در این گام میتوانید با استفاده از مواد شوینده مخصوص شیرآلات، شیر ظرفشویی را نیز تمیز کنید تا کار خود را به بهترین شکل به پایان برسانید.
آشپزخانهتکانی را هرچند وقت یکبار انجام دهیم؟
اگر علاقهمندید در فضایی پاکیزه زندگی کنید و آشپزخانه تمیزی داشته باشد، پیشنهاد ما نظافت گاز و سینک به شکل ماهانه و تمیزکاری کلی آشپزخانه را هر ۶ ماه انجام دهید. اما اگر مشغله زیادی دارید، میتوانید به شکل ماهانه، تمیزکردن سینک و گاز را انجام دهید و سالانه یکبار به شکل کلی و دقیق آشپزخانهتکانی را انجام دهید.
نظرات کاربران